over ons | adverteren | sitemap | contact

Kasteel Ammersoyen


multifunctioneel kasteel, klooster, fabriek, toevluchtsoord en museum


Deel deze pagina

Kasteel Ammersoyen
Kasteel Ammesoyen
Kasteel Ammersoyen
Kasteel Ammersoyen
Ridderzaal
Kasteel Ammersoyen, één van de best bewaarde middeleeuwse waterburchten in Nederland,, daterend uit 1350, vergelijkbaar met o.a. het Muiderslot.

Omstreeks 1026, voerden Landsheer Rothardus de Ambersoi en broer Wiricus het bewind over de 'Heerlijkheid Ambersoi', een nederzetting op de oevers langs de Maas. Een paar eeuwen later, omstreeks 1350, bouwde de familie van Herlaer op de Heerlijkheid Ambersoi een kasteel midden in de bedding van de oude, verlande, Maasarm, ook wel ‘de Meersloot’ genaamd.

Waterburcht
Anders dan andere kastelen die verschillende bouwperioden kennen, werd dit kasteel in één keer gebouwd. Dit is vrij uitzonderlijk en zegt iets over de rijkdom van de bouwer. Het kreeg de vorm van een gesloten burcht met ronde hoektorens en een voorburcht, voorzien van dubbele slotgracht, houtsingels en bomen. De vierkante plattegrond van kasteel Ammersoyen, met op elke hoek een toren en zowel hoofd- als voorburcht in het water, bleek goed verdedigbaar. Het kasteel doorstond meerdere malen glansrijk de vijandelijke aanvallen. Het was vaak ook bij hoog water een toevluchtsoord voor omwonenden en hun vee.

Eigenaren
In 1386 verloor Arent van Hoemen, nazaat van de familie Van Herlaer, het kasteel aan de hertog van Gelre, Willem van Gullik. Oorzaak was een conflict tussen de hertog en Johanna van Brabant. Hertog Willem gaf het aan zijn broer Reinoud IV van Gelre die het weer aan zijn onwettige zoon Willem van Wachtendonk gaf. Deze laatste verkocht het in 1424 aan Johan van Broeckhuyzen, de Heer van Waardenburg. Sindsdien werd het kasteel door overerving doorgegeven. Gedurende bijna twee eeuwen was het kasteel in bezit van het geslacht Van Arkel (1496 – 1694).

De grote brand in 1590
Het verhaal gaat dat deze brand werd gesticht door de zoon van de koetsier die wilde trouwen met Ada, de dochter van kasteelheer Joris (George) van Arkel. Omdat hij hiervoor geen toestemming kreeg ging hij ervandoor met zijn grote liefde. De brand liet een ruïne achter en de vader bezweek aan zijn brandwonden. Van het meisje is nooit meer iets vernomen, dus niemand weet of zij vrijwillig is meegegaan...

Restauratie
De ruïne stond 50 jaar lang leeg. Daarna restaureerde kleinzoon Thomas van Walraven van Arkel in de 17e eeuw het kasteel in de oorspronkelijke middeleeuwse stijl en maakte het weer bewoonbaar. In het rampjaar 1672, het begin van de Hollandse oorlog tegen de Fransen, behoedde Thomas het dorp en het kasteel voor plundering en vernietiging. Hij betaalde hiervoor de hoge prijs van 7.000 gulden en raakte hierdoor in de schulden. Na zijn dood in 1693 verdween het kasteel uit handen van de familie van Arkel. UIteindelijk ging het kasteel over naar familie in België, de Woëlmont familie.

Brandende liefde?
Het verhaal gaat dat de grote brand in 1950 werd gesticht door de zoon van de koetsier die wilde trouwen met Ada, de dochter van kasteelheer Joris (George) van Arkel. Omdat hij hiervoor geen toestemming kreeg ging hij ervandoor met zijn grote liefde. De brand liet een ruïne achter en de vader bezweek aan zijn brandwonden. Van het meisje is nooit meer iets vernomen, dus niemand weet of zij is meegegaan.

Kasteel vergokt?
Men zegt dat Arthur de Woëlmont, de laatste Belgische kasteelheer, het kasteel is verloren met dobbelen aan de pastoor van Ammerzoden, die het vervolgens aan de Zusters Clarissen gaf om het als klooster te gebruiken. Maar dat is weer een heel ander verhaal...
 
Naam:
Kasteel Ammersoyen of Slot Ammersoyen
Gebouwd:
1350
Eigendom:
achtereenvolgens in handen van: familie van Herlaer, Arent van Hoemen, Willem van Gullik, Reinoud IV, Johan van Broeckhuyzen, Heer van Waardenburg, Thomas van Walraven van Arkel, familie van Lichtervelde, Van Vilsteren, De Ribeaucourt en de Woëlmont, parochie van Ammerzoden, Zusters Clarissen, Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen.
Zusters Clarissen
De laatste kasteelheer Arthur, de Belgische baron van Woëlmont, verkocht in 1873 zijn kasteel, landerijen en woningen aan de parochie van Ammerzoden die het weer schonk aan de Zusters Clarissen. Dit deed hij niet nadat hij het volledige interieur had verkocht. De zusters vormden het kasteel om tot klooster, dempten de gracht en bouwden een kapel tegen de kerk aan. In 1876 was het kasteel een echt klooster.
Tijdens de tweede wereldoorlog vluchtten de Zusters. De bewoners van Ammerzoden vonden onderdak in het kasteel en schuilden er voor de bombardementen en beschietingen tussen de Duitsers en de geallieerden. De Zusters Clarissen keerden niet meer terug.

Wasmachine- en stofzuigerfabriek
Het kasteel werd na 1945 een tijdje gebruikt als (!) en kwam in 1957 in handen van de Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen. Zij lieten het vakkundig restaureren in middeleeuwse stijl, zonder kloosterkapel. Ook de gracht werd weer open gegraven, waarbij veel archeologische vondsten werden gedaan. In 1975 was de restauratie gereed.

Museum
Sindsdien is het kasteel een museum en een locatie voor vergaderingen, trouwfeesten en partijen. Bezoekers kunnen de grachtvondsten bewonderen en kunnen zien hoe de mensen in de middeleeuwen woonden en leefden.

Gerelateerde info

Langs de Mersloot 5,5 km
Langs de Mersloot 5,5 km
Ammerzoden
Ammerzoden
Het Baanbrekerspad 10 km
Het Baanbrekerspad 10 km
Kinderuitjes in de Bommelerwaard
Kinderuitjes in de Bommelerwaard
Krant lezen
Uw advertentie hier?
Uitgelicht
Biologische boerderij en B&B Schuttershof
Biologische boerderij en B&B Schuttershof
Gemengd biologisch boerenbedrijf met koeien, varkens en schapen, een boerderijwinkel met uitsluitend biologische producten en een Bed & Breakfast. Rondleidingen op afspraak.
Lees verder ›
Slakkenkwekerij Slow Escargots
Slakkenkwekerij Slow Escargots
Een slakkenkwekerij bezoeken? Dat kan gewoon!  Lennard ter Hall kweekt escargots voor particulieren, horeca en groothandels. 
Lees verder ›
Servicepunt AutoMobiel
Servicepunt AutoMobiel
Voor inwoners zonder vervoer start in de gemeente Zaltbommel ‘Servicepunt AutoMobiel’. Deze vrijwillige vervoersdienst is dé oplossing om van A naar B te komen.
Lees verder ›
Balletschool Paulette Willemse
Balletschool Paulette Willemse
Balletschool sinds 1974 met nu ruim 350 leerlingen, drie studio’s, een deskundig docententeam en diverse dansvormen voor jong en oud, beginners en gevorderden. Erkend Sterballetschool NBOB.
Lees verder ›
Stadskasteel Zaltbommel
Stadskasteel Zaltbommel
Hier wordt de geschiedenis van de streek verteld in verhalen. Verhalen over 80- Jarige oorlog, de Gouden Eeuw en uit onze tijd.
Lees verder ›
Speeltuin Nederhemert
Speeltuin Nederhemert
Wat in 1915 begon als kleine speelplek met een schommel en een wip bij een theehuis is nu uitgegroeid tot een nostalgische speeltuin die doet denken aan grootmoederstijd.
Lees verder ›

Uw advertentie hier?
naar de gids › Zakelijk leasen | Financial Lease
Uw advertentie hier?
Van Horssen vacature
Uw advertentie hier?
Rabobank Bommelerwaard
Uw advertentie hier?
Van Uitert vacature
Uw advertentie hier?
Krant lezen
Uw advertentie hier?
Trapliftwijzer
Uw advertentie hier?
Toon desktop versie
Slot Loevestein Munnikenland Zaltbommel Stadskasteel Hurnse Kil Ammersoyen Aailand Zandmeren Overnachten
Binnenkort vindt u hier informatie over alle adverteer mogelijkheden